Temperatura ciała człowieka może przyjmować różne wartości, w  zależności od pory dnia, aktywności pacjenta oraz miejsca dokonywania  pomiaru. Rzadko, nawet w przypadku zdrowego człowieka, będzie wynosić  dokładnie 36,6°C. Podana wartość jest wartością uśrednioną, a ciepłota  ludzkiego ciała w rzeczywistości ulega w ciągu dnia fizjologicznym  wahaniom. Najniższą temperaturę można odnotować wczesnym rankiem, kiedy  metabolizm człowieka jest wtedy spowolniony (ok. 36°C), a najwyższą  późnym popołudniem, czyli wtedy, gdy organizm ludzki pracuje na  najwyższych obrotach (ok. 37,2°C ).
Czasem może dochodzić do  stanu, który określany jest jako gorączka, czyli podwyższenie  temperatury ciała powyżej normy fizjologicznej. Choć wiele osób jako  gorączkę postrzega wzrost temperatury ciała powyżej uśrednionej wartości  36,6°C, w rzeczywistości z medycznego punktu widzenia mówi się o  gorączce, gdy temperatura ciała przekracza 38°C. Temperatury poniższe  natomiast to stan podgorączkowy, który może, ale nie musi świadczyć o  tym, że w organizmie dzieje się coś złego.
Gorączka ma ogromne  znaczenie, ponieważ może być symptomem różnych chorób. Najczęściej  pojawia się jako reakcja organizmu na czynnik chorobowy. Wywoływać mogą  ją bakterie, wirusy, grzyby, a także alergeny oraz różne ciała obce, czy  chemikalia. Wzrost temperatury ciała, to sygnał, że w organizmie dzieje  się coś niepokojącego. Ośrodek termoregulacji występuje u człowieka w  części mózgu zwanej podwzgórzem. To właśnie ono odpowiada za utrzymanie  przez ciało równowagi pomiędzy wytwarzaniem ciepła, a jego utratą.  Wtargnięcie do wnętrza organizmu chorobotwórczych mikroorganizmów  uaktywnia komórki układu odpornościowego, które zaczynają wytwarzać  specjalne białka. Ich zadaniem jest zaalarmowanie ośrodka  termoregulacji, który podwyższa ciepłotę ciała. Ma to swoje ważne  uzasadnienie. Jak się okazuje, aktywność komórek odpornościowych  organizmu jest największa w temperaturze sięgającej nieco ponad 38°C. W  podwyższonej temperaturze zmniejsza się też w osoczu stężenie żelaza i  cynku, co z kolei hamuje rozwój drobnoustrojów. Kolejna zaleta to  przyspieszenie przemiany materii, które sprzyja szybszemu oczyszczaniu  ciała z toksyn.
 Choć gorączka jest ważnym czynnikiem wspomagającym  zwalczanie infekcji, zbyt wysoka znacznie pogarsza samopoczucie  pacjenta, a w ostateczności może prowadzić nawet do zgonu. Szczególnie  niebezpieczne są gwałtowne narastania i spadki gorączki oraz jej wzrost  powyżej 41°C. Dochodzi wtedy do zaburzenia funkcjonowania organizmu i  nieodwracalnego uszkodzenia struktury białek (denaturacja). Przyjmuje  się, że skrajna temperatura ciała człowieka, którą będzie on w stanie  wytrzymać to 42 – 43 °C. Powyżej tej wartości dochodzi do ścinania się  białka, a w konsekwencji do śmierci. Z tego właśnie względu częsty  pomiar temperatury ciała w trakcie trwającej infekcji lub choroby  powinien być normą i stanowić stały element leczenia.
 Dokładny  pomiar temperatury ciała ma ogromne znaczenie medyczne, ponieważ pozwala  na zdiagnozowanie choroby we wczesnym jej stadium. Do tego celu warto  wykorzystywać najwyższej jakości termometry marki Microlife, które  odpowiadają międzynarodowym standardom. Wśród nich dostępne są zarówno  termometry kontaktowe, jak i bezdotykowe. Skuteczność tych drugich  osiągnięto dzięki zastosowaniu nowatorskiej technologii IR, co  potwierdzono licznymi testami klinicznymi.
 
 
Specyfikacja termomometru
 
Szybki bezdotykowy pomiar
Alarm gorączki
Podświetlone miejsce pomiaru
Pomięć 30 ostatnich pomiarów
Pomiar temperatury ciała, otoczenia, obiektów
Kolorowy wyświetlacz