MENU

OptiLiver Spirulina, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego - 60 kapsułek spirulinowych - NaturDay - Natutralne Suplementy Diety !

Cena: 140,00zł  
Dostępność: produkt dostępny
Typ: Suplement diety
Suplement ten dedykowany jest dla osób borykających się z problemami układu pokarmowego, jak i dla tych, którzy chcą wspomóc wątrobę w oczyszczaniu i regeneracji. Opti Liver® to dobrze skomponowana mieszanka naturalnych składników, korzystnie wpływających na pracę przewodu pokarmowego.
 
Zawartość składników w porcji dziennej produktu1 kapsułka2 kapsułki
Opti Liverin ® (zastrzeżona formuła) 100 mg 200 mg
Ekstrakt z kłącza Picrorhiza kuraro 10:1 75 mg 150 mg
Ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego 10:1 70 mg 140 mg
Ekstrakt z korzenia łopianu 10:1 65 mg 130 mg
Ekstrakt z łodygi ananasa 120:1 w tym bromelanina 20 mg 40 mg
Papaina proszek 48 mg 96 mg
Ekstrakt z owoców łopianu 10:1 15 mg 30 mg

Zalecane przyjmowanie 1-2 kapsułki dziennie, popijając wodą. 60 kapsułek wegetariańskich.

 

Zaburzenia trawienia i regeneracja wątroby


Zaburzenia dotykają najczęściej: żołądka, trzustki, wątroby, jelita cienkiego.


Słowo dyspepsja pochodzi z języka greckiego i oznacza dosłownie złe trawienie.

Dolegliwości:
  • poposiłkowego uczucia pełności,
  • wczesnego uczucia sytości,
  • bólu lub uczucia pieczenia w nadbrzuszu.

ALE: OPRÓCZ ODCZUCIA DYSPEPSJI ZABURZENIAMI TRAWIENIA I NIEDOZYWIENIEM ORGANIZMU LUB CO TRZEBA PODKRESLIĆ - MAMY CHOROBY, KTÓRE SWÓJ POCZATEK BIORĄ NIE ZE ZŁEGO WCHŁANIANIA ALE Z WCHŁANIANIA POKARMÓW DLA NAS OBCYCH - BIAŁEK, KTÓRE POWODUJA U NAS ALERGIE LUB STANY ZAPALNE.

Dyspepsję można zasadniczo podzielić na organiczną (czyli wtórną do innej choroby) i czynnościową.
Przyczynami dyspepsji organicznej są określone choroby:
  • choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy
  • choroba refluksowa przełyku
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • ZAPALENIE dróg żółciowych i wątroby
dyspepsja może też być objawem nowotworu, szczególnie raka żołądka).
Dyspepsja bywa też działaniem niepożądanym niektórych leków
przyjmowanych przewlekle, jak np.:
  • niesteroidowych leków przeciwzapalnych,
  • leków przeciwreumatycznych,
  • preparatów żelaza i potasu,
  • antybiotyków.

Jeżeli nie udaje się wykryć żadnej choroby powodującego dyspepsję, lekarz ustala rozpoznanie dyspepsji czynnościowej.

Przyczyny dyspepsji czynnościowej nie są wyjaśnione.

Przyjmuje się różne hipotezy (np. zaburzona kurczliwość pewnych odcinków przewodu pokarmowego, osłabiona reakcja przewodu pokarmowego na pewne bodźce zewnętrzne i inne).

Dwie kategorie dyspepsji czynnościowej:
  • zespół zaburzeń poposiłkowych
  • zespół bólu w nadbrzuszu.


Jak często występuje dyspepsja?

Dyspepsja występuje bardzo często, na całym świecie. Uważa się, że 20–30% populacji miewa okresowo (częściej) lub stale (rzadziej) opisywane dolegliwości. U około 40% dyspepsja organiczna - wykrywa się konkretne (wyżej wymienione) przyczyny, a większość (ok. 60%) traktuje się jako osoby cierpiące na dyspepsję czynnościową.
 

Funkcje wątroby

Zachodzi w niej przemiana wielu substancji: lipidów, węglowodanów i białek. Wątroba jest również narządem o istotnych własnościach odpornościowych.

W dużym skrócie można wyróżnić następujące fukcje wątroby (czynności wątroby):

  • gospodarka węglowodanami – wątroba wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę, jest więc dużym, bardzo dynamicznym zbiornikiem podstawowego materiału energetycznego;
  • gospodarka tłuszczowa – wątroba przekształca węglowodany i białka w tłuszcze, dokonuje syntezy lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkłada lipidy do kwasów tłuszczowych;
  • gospodarka białkowa – w wątrobie wytwarzane jest 85% wszystkich białek znajdujących się w osoczu, między innymi albuminy oraz liczne białka krzepnięcia (w tym protrombina); powstają w niej także aminokwasy niezbędne do dalszych syntez oraz, w wyniku rozpadu aminokwasów, ketokwasy i amoniak;
  • gromadzenie zapasów witamin: A, D i B12 oraz żelaza
  • funkcje odtruwające – dotyczy to neutralizacji różnych toksyn, w tym alkoholu i amoniaku (przekształcanie w mocznik), jak również sprzęgania i degradowania hormonów, przemiany leków itp. Ksenobiotyki i współpraca z ziołami odtruwającymi (!!!)
  • przemiana hemu – hem jest składową hemoglobiny i innych związków białkowych, ulega przemianie w bilirubinę (w 70—80% pochodzi z hemu hemoglobinowego, uwalnianego w komórkach układu siateczkowo-śródbłonkowego). Bilirubina połączona z albuminami po przeniesieniu do wątroby i odłączeniu cząsteczki albuminy jest sprzęgana z resztami kwasu glukuronowego i - jako rozpuszczalna w wodzie – wydalana do żółci przez biegun żółciowy hepatocyta. Po przedostaniu się z żółcią do jelita krętego i grubego, bilirubina podlega przemianom za sprawą znajdujących się tam bakterii, ulegając przekształceniu w urobilinogen. Około 20% tej pochodnej bilirubiny wchłania się przez ścianę jelita do krążenia krwi i ulega wychwytywaniu przez wątrobę, skąd jest wydalana z żółcią i - w niewielkich ilościach - z moczem. U człowieka zdrowego stężenie bilirubiny całkowitej wynosi 1 mg/dl (tj. 18 µmoli/l), z czego tzw. bilirubina wolna, niesprzężona, nierozpuszczalna w wodzie (lecz rozpuszczalna w tłuszczach), znajdująca się w powiązaniu z transportującą ją albuminą, to powyżej 80% całkowitej ilości bilirubiny krążącej;
  • wytwarzanie żółci – żółć jest produktem złożonym, niezbędnym do trawienia tłuszczów. Dobowo powstaje jej 250—1100 ml. W jej skład, oprócz wody, wchodzą fosfolipidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, bilirubina, kwasy żółciowe oraz elektrolity. Żółć wątrobowa zawiera kwas cholowy i chenodeoksycholowy (kwasy żółciowe pierwotne), natomiast kwasy deoksycholowy i litocholowy (wtórne kwasy żółciowe) są efektem przemian pierwotnych kwasów żółciowych w jelicie, czego dokonują zagnieżdżone tam bakterie;
  • funkcje immunologiczne – jedną z niezwykle ważnych czynności wątroby jest fagocytoza, czyli pochłaniane różnorakich cząstek pochodzących z tkanek lub przedostających się z zewnątrz, przede wszystkim z krwią z żyły wrotnej. Są to rozpadające się fragmenty komórek, zdenaturowane białka – produkty procesów zapalnych, kompleksy immunologiczne, lipoproteiny, wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Ulegają one degradacji w komórkach żernych, czyli makrofagach wątrobowych (komórki Browicza-Kupffera), które (znajdując się w związku z tymi funkcjami w stanie pobudzenia) wydzielają mediatory zapalenia, w tym cytokiny niezbędne we właściwym kształtowaniu się odpowiedzi odpornościowej. Z tego też powodu wątroba jest narządem odgrywającym dużą rolę w różnego rodzaju zakażeniach, w tym w posocznicy, pełniąc funkcje neutralizacyjne w stosunku do drobnoustrojów.

Producent: Farmacon S.A. NaturDay

Znajdź podobne: OptiLiver Spirulina, OptiLiver






podana cena obowiązuje tylko w przypadku zamówień złożonych w aptece internetowej

 

Kontakt

Jakub Wąsikowski Sp.j.
91-848 ŁódŸź, ul. Radlińskiej 2
Tel. 426575031
nip: 7262551957 regon: 100286387
biuro@zakatekzdrowia.com.pl

FL-VII-4010-610/A/06/07

PayU
druga strona

[zamknij]

W celu dostosowania treści i usług do indywidualnych potrzeb i zainteresowań Użytkowników portalu zakatekzdrowia.com.pl używamy tzw. cookies, umożliwiających: utrzymanie sesji Klienta po zalogowaniu - Klient korzystąjšcy z naszego serwisu nie musi logować się ponownie na każdej podstronie; dostosowanie serwisu do potrzeb Klientów. Cookies dostarczają nam danych statystycznych o ruchu użytkowników i korzystaniu przez nich z poszczególnych stron serwisu. Pliki cookies nie zawierają żadnych danych osobowych. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody na ich zapisywanie w pamięci komputera, prosimy o ustawienie takiej opcji w przeglądarce internetowej, z której Państwo korzystają. Szczegóły znajdą Państwo tutaj.

Administratorem danych osobowych jest: Apteka Passiflora A. Czech j. Wąsikowski Sp.j. ul. Przełajowa 14
94-044 Łódź NIP: 7270031617 REGON: 470844372 Nasze dane kontaktowe: e-mail: biuro@zakatekzdrowia.com.pl telefon: 42 640 40 01.
Na naszej stronie internetowej stosujemy sposób zautomatyzowany przetwarzania danych (w tym profilowania), zbierania danych statystycznych i analizowania ruchu na stronie internetowej.
Aby dowiedzieć się więcej na temat administratora danych, odbiorców danych, profilowania, sposobu wykorzystania oraz sposobu zmiany ustawień przeglądarki, kliknij tutaj. Korzystając z tej strony bez zmian ustawień wyrażasz zgodę na profilowanie.

[zamknij]