Omega-3  to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie  wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas  eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), których  najbogatszymi źródłami są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce  morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre rośliny. Ludzki organizm  potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak  proces ten jest mało efektywny i wydajny.
 Kwas DHA pełni  niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego,  sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Przynosi ulgę w chorobach  reumatycznych, wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz wspiera  oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze  i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu blaszek miażdżycowych,  przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą, a także jej skutkami –  zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest  wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych, w tym wpływ  na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre  samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu,  dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie  jego niedoborów. Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz  wahaniami nastrojów u osób starszych.
DHA dla matki z dzieckiem
Obok  kwasu foliowego, kwas dokozaheksaenowy powinien być jednym z głównych  składników odżywczych przyjmowanych dodatkowo przez kobiety  spodziewające się dziecka. Prawidłowo spożywany w czasie ciąży wpływa na  jej nieznaczne wydłużenie, zwiększa masę urodzeniową noworodka i obniża  ryzyko przedwczesnego porodu. Do tego, wpływa pozytywnie na rozwój  układu nerwowego dziecka podczas życia płodowego i po porodzie.
Odpowiedni  poziom DHA jest więc ważny nie tylko w ciąży, ale i po urodzeniu  dziecka. Dlaczego? Ponieważ odpowiednia podaż kwasu DHA zmniejsza ryzyko  wystąpienia reakcji alergicznych i atopowych zmian skórnych u małego  dziecka. To właśnie podczas karmienia piersią, noworodki wraz z mlekiem  matki otrzymują optymalne ilości tego kwasu tłuszczowego. Dlatego po  przejściu na sztuczne mleko, trzeba pamiętać o tym, żeby podawać tylko  produkty, które są wzbogacone o nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak  omega 3 (w tym DHA) czy omega 6.
 
Kwas DHA dla każdego
DHA  jest kwasem tłuszczowym, o którym powinny pamiętać nie tylko matki i  kobiety w ciąży, ale i każdy z nas, ponieważ zapewnia prawidłowe  funkcjonowanie organizmu. Kwas ten jest bowiem budulcem błon komórkowych  neuronów w korze mózgowej, a do tego – według badań – stymuluje wzrost  komórek nerwowych, które rosną dłuższe i bardziej rozgałęzione. Oznacza  to, że w znacznym stopniu wpływa na poprawę pracy układu nerwowego i  najważniejszego z organów – mózgu.
Co więcej, jest bardzo istotny  dla naszych oczu. Tutaj również jest elementem budulca błon komórkowych.  Z tym, że zamiast neuronów, tworzy siatkówkę oka, a konkretnie jej  czopki i pręciki, które z kolei są odpowiedzialne za widzenie nocne i  postrzeganie barw. Odpowiednia podaż kwasów DHA jest bardzo ważna także u  osób w starszym wieku. Ze względu na starzenie się organizmu, synteza  tych kwasów jest coraz trudniejsza. Aby uniknąć zaburzeń ośrodka  nerwowego i dla zachowania zdrowego umysłu, warto zadbać o odpowiedni  poziom spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu DHA.
Pamięć i nauka
W  badaniu przeprowadzonym na modelu zwierzęcym określano wpływ DHA na  zdolności uczenia się i zapamiętywania podczas dziesięciotygodniowej  doustnej suplementacji kwasem dokozaheksaenowym (DHA). Wyniki tych badań  sugerują wpływ DHA na poprawę pamięci referencyjnej i zdolności uczenia  się.
Układ sercowo-naczyniowy
Bezsprzecznie  kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) pozytywnie  wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a  suplementacją olejem rybim powinna zainteresować osoby, które narażone  są na choroby mające z wiązek właśnie z układem sercowo-naczyniowym!  Suplementacja EPA i DHA wpływa również na obniżenie trójglicerydów we  krwi oraz wspiera prawidłowy stosunek omega-3 / omega-6, co wpływa m.in.  na redukcję procesów zapalnych w organizmie.
Choroby autoimmunologiczne i stany zapalne
Suplementacja  omegą-3 coraz częściej jest tematem badań w kierunku wsparcia organizmu  w przebiegu chorób autoimmunologicznych i redukcji stanów zapalnych. W  badaniach wykazano, iż doustna suplementacja EPA i DHA może okazać się  pomocna w stanach chorobowych, którym towarzyszy stan zapalny  -np.: w  reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz zaawansowanej miażdżycy. Omega-3  okazały się pomocne również w leczeniu tocznia, reumatoidalnego  zapalenia stawów, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby  Leśniowskiego-Crohna i łuszczycy, czyli chorób autoimmunologicznych.
Narząd wzroku
Istnieją  również dowody naukowe na korzystne działanie kwasów omega-3 na narząd  wzroku. Szczególnie ważny w tej kwestii jest kwas dokozaheksaenowy  (DHA), który odgrywa kluczową rolę w procesie prawidłowego widzenia,  będąc elementem strukturalnym mózgu i siatkówki oka.
Ogólne samopoczucie i witalność
W  kolejnym badaniu 35 dniowa suplementacja omega-3 pozytywnie wpłynęła na  poprawę nastroju, wzrost wigoru i zmniejszenie stanów gniewu, lęku i  depresji, a wyniki te sugerują silny wpływ kwasów omega-3 na układ  nerwowy.